keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Itävallasta ja sen ihmisistä

Aiemmin tuli toive, että kertoisin hieman Itävallasta ja itävaltalaisista. Itävalta on pinta-alaltaan melko pieni, mutta täällä asuu noin 8 miljoonaa ihmistä. Salzburg on melko pieni kaupunki, noin 150 000 asukasta, mutta silti tämä on Itävallan neljänneksi suurin kaupunki. Tämä postaus ei sisällä kuvia, sillä kirjoittelen tätä yliopistolla ja kuvat ovat omalla koneellani asuntolassa.

Yliopistovaihdon ikävä puoli verrattuna esim. lukiovaihtoon on se, että kontakti paikallisväestöön jää usein melko pinnalliseksi. Omalta osaltani voin sanoa tämän pitävän valitettavasti paikkansa. En käy pelkästään englanninkielisiä tai "saksaa ulkkareille" -kursseja, mutta käymilläni kursseilla paikalliset ovat usein oman parhaan kaverinsa seurassa, joten syvempi tutustuminen ei käy niin helposti. Lisäksi asuntolassa porukka on melko paljon omissa oloissaan eikä keittiön epäsiisteys ainakaan houkuttele minua viettämään siellä enempää aikaa kuin mitä on pakko.

Vaihto-opiskelijoille on jonkin verran omia tapahtumia, joten on turhankin helppo jumittaa siihen porukkaan. Olen viettänyt jonkin verran aikaa muiden suomalaisvaihtareiden kanssa, mutta onneksi myös muussa porukassa. Tuntuu suorastaan raivostuttavalta kun suuri osa espanjalaisista tuntuu hengaavan vain muiden espanjalaisten kanssa ja sitä molotusta ei voi olla kuulematta jo kauaa. Pidän espanjankielestä, mutta viime viikonlopun jälkeen en haluaisi sitä ihan hetkeen kuulla.

Ihmiset Itävallassa ovat pääasiassa melko ystävällisiä, tosin kaupan tai hampurilaispaikan kassalla harvemmin kummoisia hymyjä näkee. Joskus tuntuu jopa, että olen jollakin tapaa riesa kun nyt juuri teidän kauppaanne tulin ostoksille... Bussissa tai junassa saattaa ihan hyvin joku kommentoida jotakin. Kun hain lumilautaani paikallisesta Intersportista huollosta(marraskuun puoliväliin asti välinehuollot puoleen hintaan!), bussipysäkillä odotellut bussikuski heitti jotain tyyliin "eiks oo vähän turhan vähän lunta vielä?! :D" Kieltämättä ihan hauskaa, vaikken mikään small talkin ystävä olekaan.

Salzburgin alueella murre ei ole sieltä pahimmasta päästä, mutta silti monen ihmisen puhetta on haasteellisempi ymmärtää. Asuntolassani asuu monta opiskelijaa, jotka ovat kotoisin naapuriosavaltio Ylä-Itävallasta Linzin läheltä ja heidän puheestaan on joskus lähes mahdoton saada tolkkua. Tyypillistä on a:n muuttuminen o:ksi ja sanojen lyheneminen. Esim. Ich habe eine Frage kääntyy muotoon I hob 'ne Froge. Pikkuhiljaa olen alkanu saada tolkkua joistakin murresanoista. Itse en ole edes yrittänyt murresanoja käyttää, lukuunottamatta "yleissanoja" kuten Jänner(tammikuu) ja Erdäpfel(peruna) joita käytetään hochdeutschin Januarin ja Kartoffelin sijaan.

Salzburgissa avataan joulumarkkinat 21.11 ja tällä viikolla Domplatzille on kuljetettu myyntikoppeja ja toissapäivänä näin liikennevaloissa rekan lavalla vähintään kymmenmetrisen joulukuusen. Jotenkaan en tajua joulun tuloa, sillä täällä ei vieläkään ole lunta muualla kuin ylhäällä vuorten ja kukkuloiden rinteillä. Viime viikonloppuna tosin Hohe Tauernin retkellä lunta satoi hieman ihan maahan asti ja oli kylmä.

2 kommenttia:

  1. Kivan oloinen blogi sulla! Eksyin tänne lukemaan blogilistan kautta. Mulla on täällä (http://heinipapinsaari.blogspot.com) pieni haaste sulle, jos on aikaa ja intoa vastailla jossain vaiheessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) vastailen haasteeseen kunhan olen taas kotikoneen äärellä.

      Poista